Największe znaczenie w doborze odpowiedniej dla nas kawy niewątpliwie ma sposób jej przyrządzenia. Na rynku dostać możemy całą masę różnych odmian kaw, które różnią się nie tylko jakością, ale również sposobem w jaki powinny być parzone by wydobyć głębie ich smaku i wartości pobudzających. Niezależnie od gatunku wysoka jakość i świeżość pozwolą rozsmakować się w praktycznie każdej kawie.
Arabika i Robusta to najczęściej wykorzystywane przez producentów gatunki kaw. Często występują osobno, jednak w znacznej większości zobaczyć możemy iż jest ona mieszanką, w różnych proporcjach obu tych gatunków. Arabika wśród smakoszy kawy uchodzi za te znacznie delikatniejszą i szlachetniejszą w swoim smaku niż Robusta. Ziarno Arabiki ma w porównaniu do ziarna Robusty aż o 60% więcej olejków zapachowych, dlatego kawa z samych ziaren arabiki będzie oleista i bardzo aromatyczna - idealna kawa do picia w leniwe niedzielne popołudnie. Robusta to gatunek spośród wszystkich znanych najmniej wymagający, zatem i najbardziej rozpowszechniony na wszelkie możliwe sposoby. Jest zdecydowanie bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny niż Arabika - nawet do 4 %, gdzie maksymalna zawartość kofeiny w Arabice nie przekracza 1,4 % w przypadku naparu pochodzącego tylko i wyłącznie z tych ziaren. Łącząc obie mieszanki powstaje naprawdę rewelacyjna, pobudzająca i relaksująca kawa do picia na każdą naprawdę okazję.
Najsmaczniejszą kawę w ekspresie uzyskamy po zmieleniu świeżych ziaren kawy pochodzących z pewnego, dobrze nam znanego źródła. Świetnie sprawdzą się tu wszelkie mieszanki ziaren w kawach Lavazza. Dostępne są w kilogramowych opakowaniach. Coraz częściej spotykane są również duże bo 6 kilogramowe opakowania. Oczywiście znajdziemy również opakowania po 250 gram, jednak zdecydowanie bardziej opłaca się inwestować w te z większą gramaturą. Lavazza na rynku istnieje już od bardzo wielu lat dlatego możemy być przekonani co do wysokiej jakości każdego ziarna jakie znajduje się w opakowaniu. Lavazza Gran Espresso - Mieszanka 40% Arabika i 60% Robusta o średniej zawartości kofeiny dobrze sprawdzi się jako kawa do picia nie tylko w pracy dla pobudzenia (zawartość kofeiny wynosi tu 2-4,5 %, jest to średnia zawartość jednak dla pobudzenia powinna wystarczyć). Po zaparzeniu wyczuć można delikatny aromat ciemnej czekolady i przypraw, dzięki czemu będzie to idealna kawa do picia dla relaksu w wolne popołudnie. Jura Impressa stanowi mocną i aromatyczną mieszankę 70% Arabiki i 30% Robusty. Mocny aromat i silny smak może przypominać oryginalne włoskie espresso pobudzające i dające siły i energii przez cały dzień. Jaka kawa do pracy? Odpowiedź jest prosta - najlepsza będzie Jura Impressa.
Kawa mielona to wersja dla zabieganych nie mających nawet chwili czasu na samodzielne zmielenie ziaren. Nie oznacza to jednak że jest to produkt gorszej jakości, o ile wiemy czym się kierować przy jej wyborze. Warto wiedzieć, że gotowe kawy mielone mają nieco mniej kofeiny. Zaparzona kawa zmielona charakteryzuje się delikatnym aromatem, lekko słodkawym smakiem.