Czy warto kupić wok?

03-12-2015

Jeśli lubisz gotować, z pewnością interesują Cię kuchnie innych krajów. Obecnie nie ma już żadnego problemu, aby nabyć oryginalne produkty z dowolnego zakątka świata. W sklepach czy na stoiskach z żywnością orientalną bez problemu znajdziemy makarony z Włoch, tajskie przyprawy i marynaty, czy wietnamskie grzyby. Jeśli mieszkasz w małym mieście, w którym takie produkty nie są dostępne, z pomocą przyjdzie Ci internet. W jednym z wielu sklepów internetowych, specjalizujących się w sprzedaży orientalnej żywności z pewnością kupisz wszystko, czego potrzebujesz, aby przyrządzić pyszne danie.

Jeśli lubisz potrawy kuchni chińskiej, warto nauczyć się samodzielnego przygotowywania tych ulubionych. Do przygotowania takich dań przydatny będzie wok – chińska patelnia, różniąca się jednak dość znacznie od klasycznej patelni, jakiej używamy powszechnie w domach. Dno woka ma niewielką średnicę, natomiast jego ścianki są długie i pochyłe. Dzięki temu przyrządzimy potrawy, używając naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu. Nie wszyscy zapewne wiedzą, że dzięki chińskiej patelni nie tylko usmażymy mięso ale ugotujemy je też na parze lub udusimy. Takie możliwości woka sprawiają, że staje się on doskonałym sposobem na gotowanie dla osób, które dbają o linię.

Bardzo ważny jest odpowiedni wybór woka. Istotny jest fakt, aby jego ścianki były odpowiednio chropowate, aby zapobiec ślizganiu się na nich kawałków mięsa czy warzyw. Bardzo ważna jest także odpowiednia pokrywka oraz wystarczająco grube dno. Temperatura w woku jest bardzo wysoka, dlatego musi być ono wystarczająco wytrzymałe.

Jeśli nigdy nie korzystałeś z woka, warto wybrać na początek dobrej jakości sprzęt, który jednak nie będzie najdroższy. Świetnym pomysłem będzie tutaj na przykład:

large_big_Keramik_black_Wokaa

Jeśli okaże się, że taki sposób gotowania pochłonie Cię bez reszty, wtedy warto zainwestować w droższe naczynie, np. takie:

large_wok-taipeh-57lOprócz woka, warto zainwestować także w specjalną łopatkę, która znacznie ułatwi nam przygotowywanie potraw i stanowi niezbędne minimum każdego chińskiego kucharza. Dzięki niej mieszanie składników, nawet mimo bardzo wysokiej temperatury będzie banalnie proste. Doskonale sprawdzi się tutaj łopatka wykonana z nylonu (który jest odporny na wysoką temperaturę i nie rysuje powierzchni naczyń) i stali nierdzewnej.

big_silikonowa_szpatu_a_do_woka-_Stal_nierdzewna_

Jeśli planujemy używać woka do gotowania na parze, warto zakupić model, który maksymalnie nam to ułatwi.

big_Wok_Nanjing

Gotowanie w woku jest nie tylko bardzo korzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, ogranicza też do minimum czas przygotowywania potrawy. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, panującej w woku, warzywa pozostają chrupiące, a mięso soczyste i delikatne. Dodając do dania ulubionych przypraw i ziół, z pewnością uzyskamy potrawę pełną wyjątkowych walorów smakowych, które zachwycą nas i naszych najbliższych.